Är du också surfberoende?

Jag måste tyvärr erkänna att det inte är alltför sällan jag ertappar mig själv med att bara sitta och slösurfa och inte få något gjort. Det brukar börja med att man ska ta reda på någon liten fakta eller kolla mejlen, sedan rätt vad det är kollar man på klockan och flera timmar har vandrat förbi.

Kollar du mejlen minst varje kvart?

Hinner du inte med att jobba, äta eller sova tillräckligt på grund av ditt surfande?

Känner sig dina nära och kära distanserade på grund av din tid på webben?

Då är det mycket möjligt att du är Internetberoende.

Om du är som jag och börjar inse att det påverkar både din effektivitet och ditt privatliv, så är det dags att göra något åt det precis som med andra skadliga beroenden.

Tyvärr är många av oss så beroende av Internet för vår sysselsättning att det är omöjligt att stänga av helt, som en alkoholist som aldrig mer bör ta en droppe vodka. Näst bäst är att sätta upp tydliga riktlinjer för sitt surf. Ett schema kan man säga. Något som tar mig tillbaka till tiden med uppringningsmodem då varje minut på webben kostade dig ett par kronor. Då fick man skriva ett schema med allt man skulle kolla, innan man ens öppnade webbläsaren. Testa att göra just det ett par gånger och se till att följa ditt schema och stänga ned när du bockat av allt på din lista. Efter ett tag kommer du märka att du kanske klarar dig bra utan en lista…

Post-it:s är fantastiskt värdefullt för att påminna sig själv om saker. Sätt upp en gul liten lapp på ditt skrivbord som säger “surfa måttligt” eller liknande. Mitt uppe i informationsflödet så tittar du kanske upp och påminner dig själv om att det är dags att sluta.

Att surfa är egentligen inget problem så länge det inte hindrar dig från att göra det du verkligen vill eller måste. Om du verkligen vet vad det är du vill så är det mycket lättare att prioritera rätt. Koppla därför ner en hel dag och tänk igenom vad det verkligen är surfandet ersätter. Jobb, kärlek, vänner? Skriv ner det verkliga målet och påminn dig själv om det ofta. Då kommer du snart att göra helt andra val.

Interbetberoende är inget att skämmas för. Det är i regel inte lika skadligt som övriga beroenden. Men det är viktigt att acceptera att man har ett problem och ta tag i det. Annars kanske det till slut börjar gå ut över både ditt privatliv och din arbetsmoral!

Skulle ditt problem vara för stort för att ta kontrollen över på egen hand rekommenderar jag dig att ta kontakt med en terapeut eller legitimerad psykolog. Via sjukvårdsupplysningen på tel 1177 kan du få mer vägledning och hänvisning till rätt instans.

The world is yours!