Bakdörr i mobilen, lika illa som kamera på toan!

Det har länge varit snack om att göra det till lag för tillverkare av mobiltelefoner eller datorer att stoppa in hemliga bakdörrar som staten kan ta sig in via om de skulle behöva avlyssna kriminella. Helt enkelt att man inte ska få hantera eller kryptera sin kommunikation på ett säkert sätt, för risken är ju så himla stor att de får för sig att krascha flygplan in i stora byggnader.

Kan vi inte likaväl tillåta big brother att sätta upp en kamera på alla privata platser. Ditt privata skithus är ett bra ställe att börja på! Nej, det är precis lika illa som att skapa en bakdörr rakt in i din mobil (som för övrigt har en kamera, och som hänger med inte bara på skithuset utan dygnet runt, överallt)

Att stoppa terrorism kräver inte att man övervakar och fängslar/dödar alla som överhuvudtaget tänker tanken att resa sig mot de styrande. Det är något som sker dagligen i vårt orwelliska samhälle, där man med en knapptryckning kan bomba ihjäl hundratals personer på andra sidan jordklotet bara på grund av en misstanke om att de “smider planer”.
Man stoppar aldrig terrorism. Man förhindrar det genom ett samhällsklimat som inte skapar terrorister.

Tvärtom så är det är av absolut yttersta vikt att medborgarna har möjlighet att ifrågasätta, starta uppror, smida planer, protestera och ta till civil olydnad när staten tar sig friheter över huvudet på sina väljare. Tyvärr kan det resultera i offer på vägen, men rätten till integritet väger bra mycket större än statens rätt till övervakning, för då kan antalet offer bli förbannat många fler.