Du är spionerad på. De vet mer än din mamma.

Supermakter, storbolag, hackers och ensamma hemsidesägare. Alla vill de suga åt sig all information möjlig om dig och ditt privatliv. Varför? I många av fallen för att de ännu inte vet vilken information de kan ha nytta av i framtiden och därför dammsuger allt som går att få tag på.

När du skriver ett meddelande på Facebook, ringer farmor på Skype eller gör en sökning på Google, var så säker på att varenda liten detalj sparas på obestämd tid. Du kan bara drömma om att få din internetnärvaro raderad ur deras databaser. Har du otur så hittar CIA ett mönster i dina skämtsamma och meningslösa inlägg och rätt vad det är står ett gäng agenter på din trappa för att hämta dig. Skratta du, men det har varit flera tillfällen då utländska agenter fått fria händer i Sverige för att plocka med sig terrormisstänkta helt utan någon svensk rättslig prövning.

Oavsett om du är en laglydig medborgare eller inte så är det skrämmande att så många kan spara personlig information om dig, dina intressen och ditt privatliv. Jag anser att vi alla bör rannsaka oss själva och fråga oss hur mycket av vår personliga information vi vill att andra ska kunna hantera hur de vill. Enda sättet är att i största utsträckning bojkotta bolag som inte respekterar din integritet. Här är några tips på hur du går till väga för att hålla din information hemlig…

Chatta krypterat
Visst har det hänt att du skickar bankkontonummer, lösenord och kontaktuppgifter via ett chatprogram någon gång? Använd en krypterad version istället, så som Cryptocat så skyddar du dig inte bara mot Skypes loggningar, utan även andra potentiella utomstående snokare.

surfa säkert anonymtSök anonymt
Google vet precis vilka sidor du brukar besöka, vilka du brukar rösta på till riksdagen och vid vilken tid du kommer hem från jobbet. Dina sökningar avslöjar allt. Använd sökmotorn DuckDuckGo istället så sparas ingen information om dig och din identitet kan även döljas för de sidor du besöker.

Använd inte gilla-knappar
Visst vill man ha en liten facebook gilla-knapp på sin blogg eller hemsida, för att visa hur populär sajten är. Men varför tror du att den lilla knappen eller boxen alltid tar så lång tid att ladda? Det är för att den inte bara visar en räknare; den suger åt sig all information om besökarna på din hemsida. Du blir alltså medbrottsling till jättarnas kartläggningstörst.

Även din internetleverantör snokar
För alla andra som vill koppla samman dig med din långa svans av informations-kaksmulor så är det enklaste sättet att använda Tor (The Onion Router) som distribuerar dina hemsidesanrop över en stor mängd länkar varför din egen IP-adress blir svår att få fatt på. Det är dock inte 100% anonymt men är oerhört enkelt att använda.

Undvik plugins
Kommer det upp förfrågningar när du besöker en sida som säger att du behöver “ActiveX blabla” eller “Java class blabla” så acceptera endast att de laddas ner om du är på en betrodd hemsida, men tänk på att även stora sajter som Aftonbladet kan hackas och skadlig kod planteras.

Säkra ditt trådlösa nätverk
Tro det eller ej men oftast så är det allra lättaste sättet att få reda på saker om dig att knäcka ditt trådlösa nätverk. Se till att ha lösenord och WPA2-kryptering.

Använd rätt webbläsare
Just det, till och med webbläsaren spionerar på dig. Till viss mån samlar alla in viss information och hanterar cookies, men vissa är bättre än andra. Firefox är open-source och ett bra alternativ. Chrome? Då kan du likaväl skicka kontonummer, blodprov och husnycklarna till google direkt. Använder du Tor kan du ladda ned ett komplett “browser bundle” där firefox ingår.

Tänk smart
Sist men inte minst. Gör inte som Jockiboi eller Hannah Widerstedt och lägg ut hela ditt privatliv på nätet. Jag träffade dem båda och lirade paintball på Gran Canaria för ett år sedan, och fick då även en inblick i en desperat värld där man gör vad som helst för att få läsare. Men det man gör på nätet lever kvar på nätet, vare sig du vill eller inte. Tänk därför efter en extra gång innan du lägger upp saker som kan hindra dig från att få jobb eller dylikt i framtiden.

Det var de enkla tipsen. Här finns en lite längre lista. Vill du vara riktigt paranoid kan du skaffa VPN, surfa trådlöst via anonyma hotspots, ha tredubbel brandvägg eller bo i skogen under en sten. Men allt har sitt pris…