14 augusti, 2020

Glöm inte att låta Google indexera dina bilder också, med en sitemap

Det kanske inte är något man tänker på alltid. Men Google vill inte bara ha en sitemap för dina sidor och inlägg, utan för att kunna snappas upp hos Google Bildsök så bör du göra en sitemap som även innehåller dina bilder. Det räcker alltså inte att man lägger till den sida där bilden finns, för att öka chanserna att bilderna indexeras av sökmotorn så bör varje bildadress specificeras.

Vad är en sitemap?
En sitemap eller “sidkarta” på svenska, är en sammanställning över alla undersidor och innehåll på din webbplats. Den består av en fristående fil i XML-format som vanligtvis ligger på webbhotellet ihop med din webbplats och hjälper sökmotorerna att förstå struktur på din sajt. Vissa publiceringsverktyg som exempelvis WordPress har tillägg som kan skapa dessa automatiskt, men filen kan även kodas helt manuellt.

Jag driver en gratis bilduppladdningstjänst med över 500 000 bilder som du ju kan gissa skulle kunna få en herrans massa fler inlänkar om de syns på Google images. Dumt nog så slog det mig först igår att de enskilda bilderna inte är med i min sitemap. Dumt, men nu är det fixat.

» Information från Google hur man lägger till bilder i sin sitemap

Troligtvis är en utförlig sitemap ännu viktigare på senare år, då GDPR och EU-regler alltmer begränsar sökmotorns möjligheter att länka till material utan tillstånd. Att uppge specifika sidor och bilder i en sitemap borde anses vara detsamma som att man ger sökmotorerna lov att länka till dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *