Gör en egen app av din hemsida

Man kan lugnt säga att den stora vågen av app-skapelser är förbi. En och annan miljonär har det genererat men de allra flesta små datanördar sitter fortfarande i morsans källare och hoppas på nästa stora grej.

Även om det är svårt tjäna miljoner på appar idag så finns det ändå gott om utrymme för specialiserade appar och har man tur kan man i alla fall tjäna ihop till en pizza eller två. Statistiken säger dock att hälften av alla appar inte ens når 1000 nedladdningar hos Appstore. Dåligt om man lagt tre år på utveckling, men helt okej för ett helgprojekt. Eller så kan man bygga appar enbart till sig själv och på så vis få full kontroll över sin mobiltelefons möjligheter.

diego-djungeltelegraf-appAlla appar har trots allt förenklat mycket av vår vardag. Några av mina favoriter är Nordeas app för att kolla saldot, eller WordPress för att kunna blogga direkt från mobilen. Bäst av allt är att man med enklare kunskaper i HTML, CSS och javascript (klassiska webbspråk) nu kan skapa sina egna iOS-appar helt gratis med verktyget PhoneGap. Det går till och med att göra appar redo för Appstore. Det är betydligt fler som kan dessa programmeringsspråk och har du byggt en hemsida, kan du nu även göra en app. Via javascript kan man få input från mobilens smarta funktioner som kamera, accelerometer eller kompass och alltså göra riktigt avancerade program. PhoneGap verkar fungera för de flesta smartphones, inte bara det tuggade äpplet.

Om du hellre bygger appar till Android, finns fantastiska AppInventor som ursprungligen byggdes av Google själva, men nu underhålls av MIT.

Nu är jag riktigt sugen på att bygga en app för att prova på plattformen. Den stora frågan är ju bara vad för något? Kanske en djungeltelegraf?

3 thoughts on “Gör en egen app av din hemsida

  1. Hej
    en fråga, kan du rekommendera ett verktyg för App utveckling som inte kräver tidigare programmerings kunskaper men är ändå ganska kraftfull.

    Vänligen
    Thomas

    1. Hej Thomas, jag tror alla verktyg kräver grundläggande förståelse för programmering. “if-satsen” är det allra mest grundläggande och förstår man den, kan man det mesta av programmeringens principer. Det beror helt på hur avancerad app du ska bygga. Ska du bygga till Android rekommenderar jag App Inventor och till Apple något som heter AppArchitect. Lycka till!

Comments are closed.