Jag var med från början

Det är nästan så jag känner mig lite stolt över hur tidigt jag blev bekantad med Internet. 1996 var året då jag fick världskontakt, vilket faktiskt var precis i början på den så kallade spridningsfasen av Internet. Året innan hade endast 2% av svenska folket Internet hemma, vilket kan jämföras mot dagens siffror då hela 89% har bredband, vilket ju visar en fantastisk utveckling. År 1995 var det faktiskt bara ett av fyra hushåll som ens hade en dator.

På den tiden var det dock gammalt uppringningsmodem som gällde, så eftersom man betalade per uppringd minut fick man planera sitt surfande innan man ens tog sig ut på world wide web och sedan skynda sig att göra det man skulle och ladda det man skulle, så man sedan kunde koppla ner och läsa igenom materialet offline.

Att vara endast 11 år och själv ha samlat ihop pengar för att köpa sig en toppmodern IBM, är när man ser tillbaka på det rätt imponerande. Idag är det en hur självklar sak som helst, men i mitt fall har det format större delen av mitt liv. Det var framförallt också en datoransvarig lärare på min skola som var extra duktig på att uppmuntra mitt intresse och som delade med sig av sina favoritprogram, till exempel WinSplit som användes för att kapa ner mjukvara ifall det inte skulle få plats på en enda diskett.  Utvecklingen stagnerade dock inte med min IBM, utan kort därefter fick  jag tillgång till morsans “hem-PC” och var först bland mina bekanta med en CD-brännare, vilket naturligtvis användes flitigt till det ena och det andra. Men mest till det andra, vilket ju naturligtvis är extra mycket på tapeten nu. Nämligen piratkopiering. Dock gjorde jag det varken för privat bruk eller försäljning, utan bara för att det var så jäkla kul att plocka ur en varm och nybränd skiva. Ibland gick det och ibland inte. Man fick inte klampa runt för våldsamt i rummet, för då blev det hack i skivan. Fullständigt lugn gällde vid bränning, nästan som i en kyrka.

Jag önskar jag hade en bild på när jag satt där i mitt pojkrum med min blåskimrande och säkert för min syn skadliga tjockskärm (därav dagens flaskbottnar). När jag gräver igenom alla flyttlådor en gång så ska jag se om det inte finns något nördigt foto att bjuda er på…

*slut på egotripp*