Konsten att (inte) följa planen

För något år sedan så fick jag frågan från en bekant om vad jag har för mål i livet. Lite märklig fråga tyckte jag först, för att komma från någon som inte var nära familj. Men kanske just därför fastnade frågan i min hjärna på ett helt annat sätt. Just då hade jag inget bra svar på frågan, utan först nu har det smält in varför jag inte kunde hitta ett bra svar på det.

De som sätter upp mål brukar i regel ha lättare att uppnå dem, än de som irrar runt planlöst. Men när de väl uppnår sitt mål, blir de verkligen så glada som de tänkt sig? Möjligen för en kort stund, men hela vägen dit har de kompromisslöst behövt prioritera och mer eller mindre plåga sig själva med tråkiga beslut och vägar som kanske inte först ser så roliga ut. För det krävs uppoffringar att nå sina mål. Man måste prioritera de aktiviteter som tar en till målet, även om de inte är de mest givande för tillfället.

Det kan nästan liknas vid det berömda “handelsresandeproblemet” (för dig som är expert på diskret matematik). Vilka vägar ska man ta för att nå slutdestinationen på kortast möjliga tid? Det kan gå med rent slumpmässiga val, men med målet som en faktor kan man minimera antalet möjliga vägar. Ett mål är alltså ens främsta verktyg för att nå ett visst resultat.

Om jag hade varit helt förblindad av mina mål genom åren och inte sett de andra möjligheter som plötsligt dyker upp i periferin så hade jag exempelvis aldrig bott i Spanien. Jag hade aldrig träffat min fantastiska fru. Jag hade aldrig byggt ett brett nätverk och jag hade garanterat aldrig trott att jag skulle hamna som campingägare eller studera till ingenjör. Det kanske inte har gett mig något avslut eller förmögenhet, men jag har lärt mig mer än någon annan jag känner på så kort tid, och upplevelser jag aldrig kommer glömma. Men nu är det dags att prioritera.

Prio 1 – Husbygge
Något som jag alltid drömt om, är att bygga ett eget hus. Då menar jag bygga, med blod, svett och tårar. Inte betala någon firma för att designa mig ett nyckelfärdigt hus. Detta är något som redan är i full färd, som du kan läsa om i min blogg om husbygge på ruckeltillslott.se – med planerad inflyttning inom 2 år. Jag har lyckats hitta en fastighet som har det mesta. Ett befintligt hus att totalrenova (för att slippa bygglov). Indragen el. Enskild brunn. Stor lada för min kommande verkstad/kontor. Angränsande sjö, samt tillräckligt stor tomt (4 hektar) att göra vad fasiken jag önskar. Men viktigast av allt, ett pris som inte gör en skuldsatt resten av livet.

Prio 2 – Eget företag
Jag har drivit företag inom det mesta genom åren, men oftast med marknadsföring och webb som kärnverksamhet. Det har varit en raket, som tagit mig genom ett universum av både lärande, misslyckanden och korta framgångar. Efter en paus från entreprenörslivet (för “hederligt arbete”) så är det nu äntligen dags att åter dra åt skosnören, men den här gången tänker jag springa, inte krypa.
Målet är en automatiserad och strömlinjeformad rörelse, med låga kostnader och löpande intäkter. En form av passiv inkomst med potential att bli ett mångmiljonföretag, inom branschen jag kan bättre än något annat. Mer reklam för detta kommer när tiden är mogen, och driver du ett mindre eller medelstort företag är du troligen rätt målgrupp.

Prio 3 – Förkovra mig
Det finns två forskningsämnen som ligger mig allra varmast om hjärtat. Teknologi som jag vet har möjlighet att förändra både samhället, mänskligheten och vår förståelse för universum. Med en avbetald bostad och i stort sett självgående rörelse finns det inga hinder längre för att helt förkovra mig och experimentera vilt inom dessa områden, som båda är spjutspetsteknik med oändliga möjligheter. Vilka då undrar du kanske? Det är min hemlighet.