14 augusti, 2020

Programmera app till Android, utan att programmera

koda-din-egen-android-appAlla pratar ju inte flytande Java och även om man det gör, så är det en litet utmaning att koda och kompilera sin egen app. MEN, inte om man använder App Inventor 2 från MIT. Allt du behöver är en webbläsare och (helst) en tablet eller smartphone med Android och WiFi.

  1. Logga in på MIT App Inventor med ditt vanliga Googlekonto
  2. Därefter installerar du appen MIT AI2 Companion på din smartphone eller tablet
  3. Välj “new project” uppe till vänster i webbläsaren
  4. Dra och släpp de element du vill ha från “Palette” till layoutfönstret i mitten. Redigerar namn eller text på elementen som du valt gör du i högra fälten. Det går även att skapa flera “screens” om du behöver flera olika sidor i din app.
  5. Vill du skapa en händelse för ett element, klickar du på “Blocks” uppe till höger. Där kan du dra och “pussla” funktioner, t ex att ett textelement ska ändras när man klickar på en knapp.
  6. När du har byggt din app kan du prova den genom att koppla till ditt konto till din Androidenhet. Välj “Connect – AI Companion” i huvudmenyn. Öppna appen på din androidenhet och scanna QR-koden som visas i webbläsaren, alternativt skriv in koden som visas. Nu ser du din app i telefonen. Ändringar i webbläsaren uppdateras i realtid på din Androidenhet.
  7. När du är klar kan du skapa en färdig app genom “Build” i huvudmenyn och dela till vänner och bekanta. Nu är det inte långt till miljonerna… 😉

Enklare kan det knappast bli. Givetvis bör man förstå grunderna i programmering, men man behöver inte lära sig ett nytt programspråk eller ha en massa installationer på sin dator. För mig tog det inte mer än ca 10 minuter från det att jag sökte efter “bygga android app” på Google tills jag körde min allra första app live i telefonen.

Det verkar som de flesta funktioner stöds också. Allt från kamera till GPS. Det går till och med att koppla till Bluetooth eller Lego Mindstorms för den som vill styra sina robotar med telefonen. Du kan ju ana hur glad jag är att jag övergav min iPhone till förmån för en Samsung Galaxy…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *