5 juni, 2020

Skapa och publicera din egen e-bok (epub) i Calibre och Sigil

Idag har de flesta hört talas om eller rentav läst en e-bok eller två. Är man i andra änden och har producerat en bok som man vill nå ut med, så har jag märkt att det är betydligt krångligare. Det gjorde mig galen om jag ska vara ärlig, men idag vaknade jag på rätt sida och bestämde mig för att inte ge upp.

De flesta kanaler som säljer eböcker kräver formatet EPUB istället för PDF. Detta är för att boken ska accepteras av alla typer av läsare och inte bara supermoderna grunkor som iPad. Med epub så behålls inte formateringen på samma sätt som pdf, utan både teckensnitt, textstorlek, radhöjd och så vidare kan justeras.

Nu när jag själv lyckats med bedriften att skapa en e-bok om internetmarknadsföring så tänkte jag dela med mig av processen så utförligt som möjligt. Har jag missat något viktigt eller har du ett tips så säg gärna till!

Steg 1. Anpassa dina originalfiler
Är boken skriven i ett word-dokument så se till att rubriker är märkta med rätt “style”, förslagsvis “title” för kapitelrubriker och “header1” för underrubriker. Detta är för att filen ska läsas korrekt när den konverteras. Ta bort all sidnumrering och övrigt i sidhuvud och sidfoten, då epub är ett dynamiskt format där en sida kan bli uppdelad på flera mindre, beroende på läsare och textstorlek. Ta bort din innehållsförteckning om du har en sådan direkt i boken. Istället kommer du senare i processen att skapa ett digitalt index med hjälp av programmet Sigil. Omslaget ska inte finnas inlagt direkt i filen, utan du lägger manuellt till en omslagsbild (förslagsvis i filformatet JPG) under konverteringen.
Spara sedan en kopia av boken som pdf innan du går vidare till nästa steg.

Steg 2. Konvertera till epub
Nu behöver du gratisprogrammet Calibre (både för Win, Mac och Linux). Installera och klicka sedan på “add book” och lägg till din pdf med boken.
Markera därefter din bok i listan och välj “redigera metadata” i huvudmenyn. Där anger du bland annat titel på boken, författare, förlag, omslag, datum och ISBN (anges i fältet “Ids” i formatet “isbn:9781234567890”). Klicka på spara.
Nu är det dags för konvertering. Markera boken i listan och tryck på “konvertera böcker – individuellt”. Nu finns det många alternativ, där du får prova dig fram till rätt. Viktigt är dock under fliken “Sidinställning” att du markerar “Default Output Profile” i rutan “Profil för utdata”. Då får du ett format som fungerar på de flesta typer av e-boksläsare.
Nu kan du klicka dig vidare så skapas en epub av dina filer. Du kan se längst ner i högra hörnet på programmet att din bok håller på att bearbetas. När arbetet är klart, högerklickar du på boken och väljer “Spara bara EPUB-format till disk”. Då sparas tre filer i vald mapp. Det var det. Typ.

Steg 3. Finslipa din ebok
Med gratisprogrammet Sigil (Win och nyare x64 Mac), kan du finslipa det sista i boken. Det är oundvikligt att radbrytningar och liknande blir fel vid konverteringen. Med Sigil så kan du gå igenom din bok och justera felen i efterhand. Det är även i Sigil som du kan skapa och justera din innehållsförteckning. Om rubriker är korrekt skapade i texten så kan du klicka på knappen “Generate table of content” och automatiskt skapa en innehållsförteckning. Sidnumreringar finns inte i epub som i en vanlig bok.
I huvudmenyn finns en knapp som heter “Split at cursor”, vilken är bra att känna till. Den delar upp aktuellt kapitel i två vid muspekarmarkeringen. Det går även att lägga ihop textstycken med funktionen “Merge”. Det är en smått knepig process för nybörjaren, så du får prova dig fram. Har du kunskap om HTML kan du klicka på knappen “Code view” och då se all kod för sidan. Ibland blir formatet på rubriker/stycken fel vilket inte går att justera med menyknapparna, så då måste man in i koden och fixa.

Steg 4. Validera att allt blivit rätt
För att vara säker på att inget blivit fel på vägen, som kan hindra vissa typer av e-boksläsare från att öppna din bok korrekt, så använder man gratisprogrammet epubcheck (endast windows). Det finns även en valideringsfunktion inbyggd i Sigil som går att använda (“Tools – Validate EPUB with FlightCheck” i arkivmenyn). Felmeddelandena man får kan vara lite knepiga att tolka, men kan du HTML-programmering löser du det säkert. Epubcheck finns även i en onlineversion.

Steg 5. Distribution
När du väl har skapat en e-bok i formatet EPUB och vill att den ska säljas och göra dig rik, så behöver den distribueras av lämplig partner. Bokrondellen som annars sköter försäljning av tryckta böcker, har inte tekniken för e-böcker. De kan marknadsföra din e-bok, men de sköter inte själva distributionen med eventuell vattenmärkning och dylika upphovsrättsskydd. Då får man vända sig till Elib eller Publit. De kan även producera e-boken åt dig, men det kostar någon tusenlapp. Att lägga in din färdiga e-bok hos Publit är dock helt gratis och då distribueras den även genom Elib. Om du själv helt vill sköta försäljningen finns bland annat tjänsten Filehill där man kan sälja olika typer av digitala filer.

Med det så önskar jag dig lycka till som författare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *