5 juni, 2020

Se hur sajter såg ut förr i tiden

Hur såg Facebook ut för 2 år sedan? Eller Google anno 1998? Med gratistjänsten Wayback Machine så kan man se skärmdumpar från de flesta sajter på nätet som funnits med ett tag. Hur många skärmdumpar som existerar beror på hur stor och populär sajten är, men även mindre sajter finns faktiskt förvånande ofta med i arkivet…

google-1998

Ovan är Googles betaversion från december 1998. Inte så mycket har ändrats utseendemässigt om man jämför med många andra webbplatser. Idag använde jag själv Wayback machine för att se skärmdumpar från en numera nedlagd hemsida.

Undersök gamla domäner och sajter

En taktik bland sökmotoroptimerare, är att köpa upp gamla hemsidor och domännamn som har funnits länge och därmed fått en stor mängd inlänkar till sig. Sedan skapar de nya länkar på sajten som pekar till sin egen, och på så vis får en extra skjuts i sökresultaten. Risken med detta, är att man inte alltid vet vad hemsidan tidigare har innehållit eller handlat om. Den kan ha varit belamrad med reklam för otukt och annat som google inte gillar. Men med Wayback machine kan man se vad domännamnet handlat om och hur väl innehållet passar målgruppen på sin egen webbplats, dit man hoppas att besökarna ska ta sig i slutändan.

Backup för när katastrofen är framme

Om din server mot all förmodan skulle krascha och du inte har en backup på din kära hemsida, ligger man i regel rätt risigt till. Om du har tur, så finns dock en backup kvar av din gamla sajt hos Wayback Machine så att du åtminstone kan klippa och klistra lite texter som du suttit länge och slipat på.

Bevisning vid en upphovsrättstvist

Jag är inget fan av upphovsrättslagar om jag ska vara helt ärlig. Det vore bättre om vi slapp slåss om kronor och istället kunde leva helt open source. Men i verkligheten händer det tyvärr att man bråkar om någon bild, text eller logotyp som någon har använt utan tillåtelse. När man påpekar det för motparten är de ju givetvis inte dummare än att de snabbt plockar ner materialet från sin hemsida. Men om du ändå vill gå vidare och kräva din rätt kan det vara svårt att bevisa om du inte har tagit skärmdumpar på det hela. Om webbsajten har dokumenterats av Wayback machine, har du ju däremot en pålitlig tredje part att hänvisa till som bevisning för din sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *